E-mail: hi@familyfully.com

25 UTROLIG SJOV FAKTA OM MADRID, SPANIEN

Jeg elsker alt ved Spaniens hovedstad, lige fra udsigten til maden til folket, og ja, jeg elsker også at høre sjove fakta om Madrid. Det er en by, der altid bliver ved med at overraske mig, og at lære dens fortid og hemmeligheder at kende får mig til at forgude den endnu mere. Så uden videre, her er nogle af mine yndlingsfakta fra Madrid, som helt sikkert vil få dig til at blive forelsket i det.

HISTORISKE FAKTA OM MADRID, SPANIEN
MADRID BLEV GRUNDET I DET 9. ÅRHUNDREDE

Når du tænker på Spaniens arabiske historie, går dit sind straks til regionen Andalusien, men vidste du, at Madrid også blev grundlagt af maurerne ? Mens området har været beboet siden forhistorisk tid, går den første officielle historiske optegnelse af Madrid tilbage til det 9. århundrede. Det var da en fæstning blev bygget på bredden af Manzanares-floden efter ordre fra Muhammed I, herskeren over det islamiske emirat Córdoba. Det var først i det 11. århundrede, at byen blev erobret af de spanske monarker.

HVORFOR ER BYENS SYMBOL EN BJØRN?
Man kan ikke besøge Madrid og ikke tag et billede af den ikoniske statue af El Oso y el Madroño (Bjørnen og jordbærtræet), byens største symbol. Men hvorfor en bjørn? I århundreder har det elskede dyr været en del af Madrids våbenskjold, som menes at være inspireret af det store antal bjørne, der findes i naturområderne omkring byen. Mens jordbærtræet blev føjet til byens våbenskjold i det 13. århundrede, omfattede de tidligere designs allerede en bjørn og syv stjerner fra Ursa Major (den store bjørn).

MADRID BLEV SPANIENS HOVEDSTAD. I DET 16. ÅRHUNDREDE
Det var først i det 16. århundrede, at kong Filip II flyttede hoffets sæde til Madrid. Det er svært at forestille sig andre byer som hovedstaden i Spanien, men før Madrid omfattede listen Burgos, Valladolid og Toledo.

DENS NAVN KOMMER FRA ARABISK
Da Madrid blev først grundlagt af araberne på bredden af Manzanares-floden, blev det kaldt Mayrit, hvilket betyder noget i retning af ‘en overflod af vand’ eller ‘et sted med mange vandveje’.

MADRILEÑOS ER KALDT ‘GATOS’ (CATS)

 • At kalde madrilenere ‘Gatos’ (katte) lyder som en relativt ny tradition. Men dette kaldenavn er faktisk forbundet med en legende fra det 11. århundrede, da byen blev erobret af de spanske monarker.
 • Så hvad er historien her? På det tidspunkt var Madrid omgivet af en mur, hvilket gjorde det meget vanskeligt at lave en plan for at erobre den.
 • Da tropperne fra kong Alfonso VI var tæt på muren, var en ung, modig soldat med kattedyr. færdigheder og kun en dolk i hånden formåede at klatre op, fjerne det arabiske flag og kaste et reb til sine ledsagere, der fuldførte erobringen.
 • Efter at de andre soldater kaldte ham ‘kat’, adopterede han endda navnet Gato som efternavn, og da hans historie spredte sig over hele regionen, satte kælenavnet sig fast.
 • Men ikke alle kan være ‘katte’, fordi navnet refererer til dem, der er mindst en 3. generation af indfødte.

INTRESSANTE FAKTA OM MADRIDS INTERESSESTEDER
MADRID ER HJEM TIL DEN ÆLDSTE RESTAURANT I VERDEN

 • Har du nogensinde hørt om Sobrino de Botín? Ifølge Guinness Book of Records er det den ældste restaurant i verden, der stadig er i drift.
 • Den spanske restaurant blev grundlagt i 1725 og indtager alle fire etager i bygningen, hvor den har til huse, hver med sin egen unikke indretning.
 • Ekstra sjov fakta #1: Nogle af de besøgende på restauranten gennem årene inkluderer Ernest Hemingway og den berømte maler Francisco de Goya. Sidstnævnte arbejdede også hos Botin som tjener (angiveligt), mens han ventede på at blive optaget på San Fernando Royal Academy of Fine Arts.
 • Ekstra sjov fakta #2: Restauranten bruger stadig det samme træ- brændende ovn, som den gjorde tilbage i 1725!

MADRID ER HJEM TIL DET STØRSTE FUNKTIONERENDE PLADS I EUROPA
Det kongelige palads (Palacio Real) er ikke kun et storslået stykke historie, et arkitektonisk mesterværk i barokstil og et vartegn, der skal besøges i Madrid.

Som den spanske kongefamilies officielle residens i Madrid, der spreder sig over 135.000 m2 (1.450.000 sq ft) og indeholder mere mere end 3.400 værelser, er det også Europas største fungerende kongeslot.

DET HUSSER OGSÅ DEN KONGELIGE KVARTET
Det kongelige palads rummer hundredvis, hvis ikke tusindvis, af genstande med storslået historisk og kunstnerisk betydning som malerier af Goya og Carravaggio, personlige våben fra kongerne af Spanien og meget mere. Faktisk er en af de mest unikke ting, du kan se i paladset, den kongelige kvartet – et sæt af to violiner, en cello og en bratsch – alt sammen skabt af den berygtede Antonio Stradivari omkring 1700. Sammen med en anden cello har de også udgør Stradivarius Palatinos, den eneste komplette Stradivarius-strygekvintet i verden!

EN UNIK PLAQUET KAN LET GÅVEL I PUERTA DEL SOL
Med al travlheden af Puerta del Sol, Madrids travleste plads, er det nemt at gå glip af plaketten på Kilometer Zero, der ligger lige ved siden af postkontorets kongehus (Real Casa de Correos). Det markerer ikke kun det sted, hvorfra afstandene til de nationale veje måles (og betragtes som Spaniens geografiske centrum), men også udgangspunktet for antallet af byens gader.

MADRID ER HJEM TIL EUROPAS FØRSTE SKYSKRABER
Mens du går langs Gran Via gaden, kan du ikke gå glip af Telefonica-bygningen, den første skyskraber i Europa (og den højeste bygning på kontinentet på det tidspunkt), bygget i 1926 -1929 og inspirerede skyskraberne i New York City. Under den spanske borgerkrig var det både et stort kommunikationscenter og et beskyttelsesrum for luftangreb, og i dag er det et kulturelt rum, der er vært for alle slags fede udstillinger (som du kan besøge gratis).

DET ER DEN ENESTE BY I VERDEN MED EN OFFENTLIG STATUE DEDIKERET TIL DJÆVLEN
Et andet sted at besøge i El Retiro Park er springvandet fra det 19. århundrede og statuen af den faldne engel, der repræsenterer Lucifer, englen, der blev fordrevet fra himlen for at gøre oprør mod Gud. Betragtet som den eneste skulptur, der forestiller Lucifer i hele verden, er den bogstaveligt talt en af slagsen.

DU FINDER ET EGYPTISK TEMPEL MIDT I BYEN
Temple of Debod er et af mine foretrukne solnedgangssteder i Madrid, og det er også et usædvanligt sted i byen. Så tydeligt som dets udseende kan være, er det svært at tro, at det er et egyptisk tempel, der dateres tilbage til det 2. århundrede f.Kr. Hvad har det med Madrid at gøre? Da Spanien hjalp med at redde Egyptens Abu Simbel-templer fra Aswan-dæmningens vand i 1960’erne, donerede den egyptiske regering det gamle Debod-tempel til Spanien som et symbol på taknemmelighed. Efter på en eller anden måde at være blevet transporteret til udlandet, blev det omhyggeligt genopbygget, sten for sten, og i dag er det et sted i Madrid, du simpelthen ikke kan gå glip af.

DU KAN OGSÅ SE NOGLE REST AF BERLINS MUUR

strong>
Selvom det ikke er så imponerende som et gammelt egyptisk tempel, er de tre blokke af den originale Berlinmur, du kan finde i Berlin Park, stadig værd at nævne. Parken blev åbnet 22 år før murens fald, og Madrid og Berlin har været venskabsbyer siden 1988, så da muren blev revet ned, blev et par stykker bragt til parken.

DET ER OGSÅ HJEM TIL DEN FØRSTE TRIUMFBUE, BYGGET I EUROPA EFTER ROMERNES FALD
Fra Paris’ Triumfbue til Berlins Brandenburger Tor er der ingen mangel på vigtige og imponerende triumfbuer i Europa. Men vidste du, at Madrids Puerta de Alcala var den første af sin slags? Bygget i 1778 efter ordre fra kong Carlos III, var det ikke kun hovedindgangen til byen (som stadig var omgivet af middelalderlige mure), men også den første Triumfbue bygget i Europa siden Romerrigets fald, hvilket gjorde den et must-see vartegn i Madrid.

KENDER DU LEGENDEN OM EL RETIRO PARKEN?

 • Jeg elsker at lære at kende Europæiske myter og legender, og jeg elsker især at afsløre Madrids hemmeligheder. Selv den elskede Retiro Park har nogle få af dem, inklusive en finurlig historie om en magisk alf.
 • Tilbage i det 18. århundrede, hvor parken ikke var åben for offentligheden og kun tilgås af kongens hof plejede kong Filip 5. at slentre rundt i dens haver.
 • Det mærkelige var, at blomsterne hver dag så ud til at ændre deres farve og form, som om de bevægede sig fra et sted til et andet, og så rygtet om en lille havealf kom til live.
 • Til hyldest til den usædvanlige karakter kan du nu finde en statue af hans siddende på Antigua “Casa de las Fieras” i den østlige del af parken.

RESTERNE AF CERVANTES BLEV TABT I MADRID I 400 ÅR

 • Selvom du ikke har læst ‘Don Quixote’ (alias en af de mest ikoniske bøger, der foregår i Spanien, og hvad der anses for at være den første moderne roman), er jeg sikker på, at du kender navnet på dens berygtede forfatter, Miguel de Cervantes.
 • Som han havde bedt om, han blev begravet i Konven t af Barefoot Trinitarians (i min elskede Barrio de las Letras), da han døde i 1616. Men da klostret gennemgik en rekonstruktion i 1673, forsvandt Cervantes’ rester.
 • Det var først i 2015, at hans rester blev genopdaget (chocker), og de blev formelt genbegravet.
 • Et år senere gennemførte klostret guidede besøg i graven, men nu ser det ud til, at den eneste måde at besøge den på er at kontakte nummer, der vises her (nederst) for at arrangere en rundvisning.

ANDRE SJOV FAKTA OM MADRID, SPANIEN
OFFICIELT KALDES DET EN VILLA , IKKE EN BY
Jeg elsker denne seje kendsgerning om Madrid, fordi det er utroligt overraskende at vide, at Madrid ikke officielt er en ‘by’. Det startede som en lille landsby, udviklede sig til en større by kendt som en villa, og blev ved med at vokse og vokse. Men selv da den blev hovedstad i Spanien, gav kongen den ikke titlen som en by, og indtil i dag kaldes den stadig en Villa y Corte (landsby og [kongens] hof).

< p>DET ER DEN SOLNISKESTE HOVEDSTAD I EUROPA
Sammen med Athen er Madrid Europas mest solrige hovedstad med omkring 350 solskinsdage om året.

D ER DEN HØJESTE HOVEDSTAD I EUROPA
Teknisk set kan man sige, at Europas højeste hovedstad er Andorra La Vela (1.023 m / 3.356 ft). Alligevel, hvis du udelukker mikrostater eller fyrstendømmer, indtager Madrid førstepladsen med en højde på 667 m (2.188 fod).

MADRID ER OGSÅ DEN GRØNNESTE BY I EUROPA
Én af mine yndlingsting ved Madrid er dets uhyrlige antal parker, haver og andre grønne områder. Faktisk er Madrid byen med det højeste antal træer og grønne overflader pr. indbygger i hele Europa.

NOGLE AF DENS METROSTATIONER ER MEGET USÆDvanlige
Er det underligt, at en af mine yndlingsting ved Madrid er dets metrosystem? Jeg har aldrig nydt at bruge offentlig transport så meget, som jeg nyder det, når jeg besøger Madrid, og jeg elsker det faktum, at nogle af stationerne er ret bizarre. Fra den forladte “spøgelsesstation” i Chamberi til byens største underjordiske arkæologiske museum i Opera til resterne af munke fundet bag murene i Tirso de Molina, finder du masser af skæve metrostationer i Madrid.

DU KAN FÅ GRATIS TAPAS I MADRID
Hvem kan sige nej til gratis mad (gratis tapas, for at være helt præcis)? Takket være det geniale (og gamle) koncept, at tapas skal serveres gratis til alle, der bestiller en drink, finder du steder, hvor du kun skal betale for, at øllen går med maven fuld af mad. Selvom du ikke vil finde for mange af disse gratis tapasbarer i Madrid, er et par steder at tjekke ud, blandt andet La Pequeña Graná, El Tigre (som har 3 lokationer) og Mareas Vivas.

DU KAN OGSÅ KØBE COOKIES FRA KLOSTERDE NONNNER
Selvom Madrid ikke er den eneste by, hvor du kan købe bagværk fra nonner, er det bestemt et eventyr at finde vej til det skjulte bageri i Monasterio de fra det 17. århundrede Corpus Christi, et kloster af klostrede nonner. Nå, det eneste, du rent faktisk kommer til at se, er en småkagemenu ved siden af en lille drejedør på væggen (som du betaler og får dine cookies igennem), hvilket helt sikkert gør oplevelsen unik.

DET ER IKKE KYSTNÆRT, MEN EN AF DETS TYPISKE FØDEVARER ER SKÅDSMÅD

 • At prøve en bocadillo de calamares (calamari-sandwich) i Madrid er et must, men hvorfor er en skaldyrsret blevet til sådan en fast bestanddel i en by ikke engang tæt på havet?
 • For århundreder siden, da religionsbaserede begrænsninger af kødforbrug fandt sted, skulle fisk og skaldyr fra andre regioner importeres.
 • < li>Da rejsen fra disse kystområder var længere end blot et par dage, var is ikke nok til at holde ingredienserne friske, men heldigvis var det nemt at konservere blæksprutter i salt. Ret fascinerende, ikke?

 • Nu er calamari-sandwichen en af de mest typiske fødevarer i den spanske hovedstad, bedst serveret med lidt øl ved siden af.
E-mail: hi@familyfully.com