E-mail: hi@familyfully.com

Interessante fakta om Budapest

De ting, du bør vide om Budapest
Budapest er den største by i Ungarn og er også hovedstaden i landet. Det er berømt for sin rige historie, mange underjordiske huler og for at være verdens spa-hovedstad. Med den mægtige Donau-flod, der flyder gennem centrum, er det et af verdens enestående bylandskaber. Fra dets broer til dets bade, dets hulesystem til dets metrosystem, her er nogle af de mest interessante fakta om Budapest.

Hvis du planlægger en tur til Budapest, Her er 7 interessante fakta om Budapest

1. Befolkningen i Budapest falder
Fra 2022 har byen Budapest en befolkning på 1.775.207 indbyggere. Indbyggertallet svinder dog ind, da byens befolkning i 1989 var 2,2 millioner. Det er den femtende-største europæiske by efter indbyggertal inden for bygrænser og den niende-største by i EU efter befolkning inden for bygrænser.

2. Tre byer forenet for at danne Budapest
I 1873 blev byen Budapest grundlagt, da de tre byer Buda, Óbuda og Pest fusionerede. Buda og Óbuda ligger på Donaus vestbred. Pest er på den østlige bred af Donau. Széchenyis bro (kendt som ‘Kædebroen’), forbandt Pest med Buda.

3. Széchenyi-broen er et vartegn i Budapest
Széchenyi-broen er et af byens mest ikoniske og genkendelige vartegn og et af de mest Instagrambare steder i Budapest. Dette var Budapests første permanente bro over Donau. Worders byggede broen mellem 1839 og 1849. Billedhugger János Marschalkó udhuggede de fire løve-statuer, der vogter de to landfæste. Broen er 375 meter lang og 16 meter bred og spændvidden mellem søjlerne er 202 meter. Broens vejbund hænger fra jernkæder og det er her broen har fået navnet “Kædebroen”.

4. Budapest er hjemsted for verdens største kendte termiske hulesystem
Under Budas gader ligger verdens største undersøiske termiske vandgrotte, Molnár János-grotten. Det helbredende vand fra denne hule pumpes ind i Lukács termiske bad. Denne underjordiske verden er hjemsted for 80 geotermiske kilder og omkring 200 huler. Under stenbrud og dræning af grundarbejde opdagede bygningsarbejdere disse huler i det tidlige 20. århundrede.

5. Det største medicinske bad i Europa ligger i Budapest
Byen pumper det mineralrige vand fra de termiske kilder — som der er 123 af i Budapest — ind i de berømte badehuse. Selvom Ungarns spa-kultur går tilbage til romertiden, blev de mest fantastiske badehuse i Budapest bygget under de 150 år med osmannisk styre (1541 – 1699). At tage et tyrkisk bad siges at have mange helbredende effekter, og det er en af de ting, man ikke kan gå glip af, når man besøger Budapest. Der er masser af badehuse at vælge imellem, men hvis du leder efter et rekordstort bad, er Széchenyi Medicinal Bath i Budapest (Széchenyi gyógyfürdő) det største medicinske bad i Europa.

6. Budapests metrosystem er verdens næstældste
Budapests Millennium Underground Railway, Metro 1 eller M1 åbnede i år 1896, da Ungarn fejrede sit 1000-års jubilæum. Det er det ældste elektrificerede underjordiske jernbanesystem på det europæiske kontinent. Budapest Metro er den næstældste undergrundsbane i verden efter Londons undergrundsbane.

7. Budapest er et af verdens enestående bylandskaber
I Budapest er udsigten over Donaus bredder med Buda Castle District og Andrássy Avenue verdensarvssteder. UNESCO beskriver regionen som “et af verdens enestående bylandskaber og illustrerer de store perioder i den ungarske hovedstads historie”. Denne historiske strækning af Donau har været stedet for menneskelig bosættelse siden den palæolitiske periode for omkring 2,58 millioner år siden. Det var også stedet for den romerske by Aquincum.

E-mail: hi@familyfully.com